Om mig

Mit billede
Marine Biologist - Freelance underwater photographer & artist www.jesper-kikkenborg.dk Supported by Canon

søndag den 27. marts 2011

Hvaler overalt

En helt suveræn dag havde vi i går på havet. Ikke en vind rørte sig, spejlblank vandoverflade og temperaturen lige under frysepunktet. Vi fulgte en gruppe hvaler, 6-8 individer, en hel dag og fik masser af optagelser i hus. Det var en af de dage hvor tingene lykkedes!
Vandtemperaturen ligger stadig på -1,7C, og efter 3 timer i vandet er man blevet kernekold. Sigten er blevet mærkbar dårligere desværre. Det er et naturligt fænomen her i arktis i foråret hvor den stigende lysmængde gør at mikroskopiske alger formerer sig kraftigt og slører sigten. Så vi skal tættere og tættere på vores hvaler for at få brugbare optagelser. Hvalerne hører ALT under vandet. De lever i en verden af lyd og har en ekstrem forfinet hørelse. Selv vores åndedrag er vi sikker på de kan høre på lang afstand under vandet. Det er tydeligt at se, for de drejer af ved mindste lyd fra åndedrag eller finner. Det stiller store krav til vores måde at arbejde på og er samtidig utrolig fascinerende. Det er på deres præmisser - vi er kun gæster i deres verden! Jeg er sikker på at vi kommer tættere på dyrene og får vores optagelser i kassen med den ydmyghed og respekt i mende.
Hvalerne i går accepterede vores tilstedeværelse langt bedre end de foregående dage og med lidt snilde kom vi ind på blot 5m afstand af de 60tons store dyr. Hvalerne spiser små krebsdyr, som de henter på 200-300 meters dybde. Grønlandshvalen ser ved første øjekast lidt pudsig ud. Med et gigantisk hoved og ingen tydelig rygfinne. Dens mund er udformet som en kæmpemæssig skål hvor overkæben nærmest udgør et lille låg. Åndehullerne sidder på toppen af en stor bule på det kæmpemæssige hoved.
Efter at have set hvalen in action under vandet er det tydeligt at det er et dyr der er stærkt specialiceret og tilpasset i mindste detalje til dette barske miljø. Dens mærkværdige mund fungerer som et stort trawl-net under vandet, og med sine 3m lange barder er den i stand til at si de små krebsdyr fra. Med den store bule på hovedet bryder den isen hvor det skal være når den skal trække vejret - det er tydeligt at det er en 60 - 100tons isbryder vi har med at gøre! Den manglende rygfinne gør at den kan ligge fladt oppe under havisen imellem dykkene. Det er med dyb respekt at jeg filmer denne arktiske kæmpe...