Om mig

Mit billede
Marine Biologist - Freelance underwater photographer & artist www.jesper-kikkenborg.dk Supported by Canon

mandag den 21. marts 2011

Fridykning og is

Vi havde en lang dag på havet i går. Vejret var helt fantastisk og næsten vindstille. Temperaturen er stadig på den skæve side af de -20C desværre, hvilket gør dykningen meget krævende. Vestisen rykker tættere på Disko og havet lukker mere og mere til. Vores 9mm våddragter fungerer helt perfekt i det kolde vand og vi kan fridykke en time i isen uden at blive alt for kolde på kroppen. Hænder og fødder er det der står af først. Når vi kommer op af vandet fryser ALT omgående, og efter få minutters eksponering i den kolde luft er våddragten fuldstændig frosset til is på overfladen. Det er et stort problem at holde varmen i jollen imellem dykningen på overfladen og det er rart at komme i vandet igen og få gang i blodcirkulationen til tæer og fingre.
Udstyrsmæssigt optager jeg med et Canon 5DMKll i et SeaLux aluminiumhus. Jeg bruger en 14mm fast optik som er ekstrem vidvinklet og arbejder perfekt under vandet. Indtil videre opfører kamera og undervandshus sig upåklageligt trods de lave temperaturer, og 5DMKll'eren leverer varen! Når kameraet bringes fra de -20C i luften og i vandet som er-1,8C fryser alt omgående til én stor isklump, og det er umuligt at betjene knapper de første minutter. Efter et par minutter er det "tøet op igen" og man kan gå i gang med optagelserne. Det står klart at vi arbejder på grænsen af hvad udstyr og krop kan præstere under de temperaturer. Dybfryseren hjemme er varme at opholde sig i end udenfor her! 
Vi så mange hvaler i går. Helt fantastisk at se de op til 100tons store dyr på tæt hold. Vi har endnu ikke fået vores undervandsoptagelser af hvalerne i kassen - hvalerne er simpelthen for hurtige og bliver sjældent mere end 30sek-1 minut i overfladen før de dykker igen. Vi har friykket under den tykke is og har fået spektakulære og meget dramatiske undervandsoptagelser i hus af is osv. og  Endnu en dag i dybfryseren på havet er i vente og humøret er højt.....